Vinkovački arhitekt Tihomir Maras koji je autor Matoševe spomen-kuće, predstavio je arheološko-urbanističko rješenje središta Vinkovaca koje je naslovio “Moji Vinkovci 21. stoljeća”. Marasu su pri izradi projekta bila polazišta što su Vinkovci najstariji grad u Europi s kontinuitetom življenja 8.300 godina i Vinkovačke jeseni kao kulturno turistička manifestacije koja je poznata i izvan granica Hrvatske.

– Cilj projekta je prostorno i oblikovno uređenje užeg dijela grada, podizanje urbanističke vrijednosti Vinkovaca kao modernog europskog grada, projekt je primjeren povijesnim, kulturološkim i turističkim specifičnostima i kulturno naslijeđen temelj razvitka – rekao je Tihomir Maras dodajući kako je moguće projekte financirati iz EU fondova.
Maras je projektom dao novi izgled Trga Oriona na križanju Zvonimirove i Dalmatinčeve, Trg Cibalae kraj pošte gdje je predviđen arheološki muzej, uređenje Trga bana Šokčevića i današnjeg sjedišta vatrogasne postrojbe koja će iseliti na drugu lokaciju, Trga Vinkovački jeseni koji će dobiti nove sadržaje sukladno nazivu i Trga Franje Tuđmana koji dobiva podzemnu garažu, a iznad su rekreativni sadržaji za okupljanje građana tijekom cijele godine.

IZVOR: vecernji.hr